Prechod na BARF

Prechod na BARF je jednou z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť pre zdravie a celkovú kondíciu vášho psa alebo mačky. Z kŕmenia surovou stravou profitujú nielen šteniatka, ale aj dospelí jedinci, takže sa vôbec netreba báť začať BARFovať aj so starším psíkom. Hoci veľa majiteľov psíkov má pred kŕmením mäsom istý rešpekt, nie je to zložité. Veríme, že nasledujúce riadky budú poučné nielen pre úplných začiatočníkov, ale aj ľudí, ktorí už nad kŕmením prirodzeným spôsobom pokukujú dlhšie. 

Dnes je ponuka BARFového mäsa na trhu veľmi široká a mnoho výrobcov sa špecializuje nielen na výrobu a predaj čistých svalovín, ale aj na vyvážené mäsové komplety a BARF hotovky, ktorých zloženie pokrýva všetky zložky potrebné pre vyváženú kŕmnu dávku a netreba k nim už nič pridávať. Jednotlivé druhy mäsa a produkty, o ktorý budeme hovoriť, sú v texte vyznačené a po ich rozkliknutí vás presmerujú priamo do e-shopu. Pre úplných začiatočníkov ponúkame aj vopred pripravené „starter packy“ (testovacie tašky), zostavené podľa jednotlivých fáz prechodu a to hneď v troch veľkostiach pre malé, stredné a veľké psy.

Vo všeobecnosti existuje niekoľko spôsobov, ako vášho štvornohého zverenca nastaviť na surovú stravu. To, ktorý z nasledujúcich spôsobov si vyberiete, môže závisieť od viacerých faktorov, napr. vek, doterajší spôsob kŕmenia, citlivosť tráviaceho traktu, zdravotné problémy, celková kondícia kondícia, či stav chrupu...

Celkový proces prechodu na BARF trvá približne dva až štyri týždne a najčastejšie sa používajú dva spôsoby, ktoré však môžu mať niekoľko podôb:

Okamžitý prechod

Pri tomto spôsobe dáte jeden deň vášmu zvieratku krmivo, na ktoré je zvyknuté a na druhý normálne podávate mäso. Tento spôsob je najlepší a väščina psov s ním pri dodržaní základných pravidiel nemá problém, musíte si však vopred premyslieť, či je váš pes vhodný na rýchlu zmenu jedálnička.

Niektoré psy dlhodobo kŕmené jedným druhom krmiva, majú trávenie zvyknuté konkrétny druh potravy a príliš rýchla zmena jedálnička môže mať za následok hnačky, prípadne krátkodobé tráviace problémy. Práve preto, je tento spôsob najvhodnejší pre:

  • Šteniatka a mladé psy
  • Dospelé psy, ktoré občas popri granuliach dostali aj kúsok surového mäska a kostí
  • Dospelé psy v dobrej fyzickej kondícii bez citlivého trávenia 

Postupný prechod

Do pôvodného jedla vášho psa postupne pridávate surové potraviny. Takýto spôsob môže pomôcť predísť riziku tráviacich ťažkostí a zároveň pri ňom lepšie odsledujete osobné chuťové preferencie vášho chlpáča, prípadne rôzne potravinové intolerancie. Môžete si vybrať s niekoľkých spôsobov ako na to.

Odmeňovací spôsob je zlatá stredná cesta medzi okamžitým prechodom a dlhodobým postupným prechodom a najviac sa hodí pre zdravé psy v dobrej kondícii, šteniatka a mladé psy.

  • 1. deň: Surové mäso použijete ako odmenu, pričom sledujete stolicu a zažívanie vášho psa.
  • 2. - 4. deň: Počas nasledujúcich dní postupne zvyšujete počet surových odmien a pokračujete v sledovaní stolice.
  • 4. - 5. deň: Ak je stolica normálna, vymeníte jeden chod granúl za surové mäso.
  • 6. – 7. deň: Pokračujete, tak ako v piaty deň a pokiaľ je všetko v poriadku, prestanete podávať granule a môžete trvalo kŕmiť BARFom.

Pri kombinovanom spôsobe podávate svojmu psíkovi oba typy potravy naraz. V jednotlivých fázach však postupne znižujete množstvo granúl a zvyšujete množstvo mäsa. Je vhodný pre všetky psy, ale najviac pre staršie psy dlhodobo kŕmené granulami a psy s citlivým trávením. Pre jednoduchšiu manipuláciu odporúčam rozdeliť si  granule v miske na štyri rovnaké časti. V praxi to potom vyzerá tak, že:

  • 1. - 4. deň: vyberiete prvú štvrtinu granúl a vymeníte ju za mäso. Opäť sledujete stolicu a pokiaľ je všetko v poriadku
  • 5. – 9. deň: vyberiete druhú štvrtinu granúl a vymeníte ju za ďalšie mäso. Pokiaľ ani potom nemá psík problémy
  • 10. – 12. deň: Pokiaľ bez problémov zvládnete prvé dve fázy, zameníte za mäso aj tretiu štvrtinu granúl.
  • 13. – 14. deň: podávate už len mäso.

Ako to celé vyzerá v praxi?

Či už sa rozhodnete pre prvý, druhý alebo tretí vyššie spomenutý postup, pamätajte na to, že platí staré dobré pomaly ďalej zájdeš a netreba si nikam ponáhľaťjednotlivé typy mäsa zaradzovať do jedálnička postupne a opatrne.

V zásade platí, že prvé dni, až týždeň, volíme chudé typy mäsa – najlepšie hydinu (kura, morka) alebo chudé ryby (treska), pričom jedným typom mäsa kŕmime niekoľko dní v kuse a sledujeme kondíciu nášho mlsača. V tejto fáze sa vyhýbame kostiam a vnútornostiam.

nasledujúcej fáze pridáme ďalšie typy chudého mäsa napríklad teľacie, jahňacie, králičie, čistú bravčovú svalovinua môžeme pridať aj mleté kosti (pasta z kuracích krkov, mleté morčacie skelety, mleté kačacie chrbty). Ako prílohy môžete napr. mrkvu, petržlen, šalát, špenát, jablko, hrušku... Určite nepodávame exotické druhy zeleniny, ani ovocia a všetky druhy zakázaných potravín (napr. hrozno, avokádo, makadamové orechy, ľuľkovité druhy zeleniny - paradajka, paprika, huby). 

tretej fáze postupne začneme podávať vnútornosti a tučnejšie druhy mäsa (kačacie, bravčové, hovädzie, tučné ryby (losos, makrela, sleď, šproty, alebo sardinky). Zaradíme prvé hovädzie držky, droby, kuracie žalúdky, hovädzie vemeno, hovädziu, či bravčovú pečeň. Dbáme však na to, aby vnútornosti boli vždy zmiešané s nejakým druhom svaloviny. Keďže vnútornosti sú pomerne tučné, pri ich samostatnom skrmovaní by mohlo dôjsť k prechodným tráviacim problémom a hnačke. Najjednoduchšie je použiť vopred pripravené mäsové komplety, v ktorých je pomer svaloviny a vnútorností namiešaný tak, aby psíkovi nespôsobili žiadne problémy.

V záverečnej, štvrtej fáze, za predpokladu, že stravník prechod zvládol bez problémov už skrmujeme všetky druhy mäsa a vnútorností a pridáme aj tvrdšie druhy kusových kostí – kačacie krídla, kačacie skelety, morčacie krídla, morčacie skelety, bravčové mäsité rebrá, hovädzie rebrá, bravčovú jazylku, morčacie krky... Ak sa váš psík cíti dobre, teší sa na jedlo a chutí mu, môžete si blahoželať, prechod na surovú stravu ste zvládli na jednotku :).